maandag 29 november 2010

Ding 11: Ontdek wiki's en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen

Wiki's kunnen een handig hulpmiddel zijn om zoveel mogelijk kennis van mensen te bundelen. In het geval van de wiki van de St. Joseph County Public Library system heb je een publieksvriendelijk alternatief voor de trefwoordencatalogus + extra informatie. Wel vraag ik mij af of en hoe vaak deze wiki gebruikt wordt. Wordt zulks gemeten? Gebruik je de wiki als je algemene vragen hebt over de bieb? Zoek je bijv. een boek/cd/dvd over cavia's, ga je dan eerst naar de wiki of naar de catalogus van de bieb om een publicatie over dit specifieke onderwerp te zoeken? Wil je informatie over cavia's, ga je dan überhaupt naar de site van de bieb of kijk je eerst bij Wikipedia? Ik vrees het laatste.
Ook kun je wiki's voor intern gebruiken (gesloten wiki) zoals binnen Tresoar straks de bedoeling is. Alle kennis van medewerkers verzamelen binnen Tresoar en dit makkelijk toegankelijk maken voor de medewerkers. Een fantastisch initiatief wat de professionaliteit van de Tresoarianen flink kan vergroten! Maar zo zouden wij ook een wiki voor onze gebruikers kunnen opzetten. Daar zit ook heel wat kennis. Het modereren zal wel wat tijd vergen.

1 opmerking:

Hans zei

Natuurlijk, DIE Ena Sharples. Gelukkig hebben we hier YouTube voor!
Ik ben het veel met je eens. Om nu zelf een open inhoudelijke wiki aan te leggen met inhoud die veelal op internet aanwezig is: ik weet het niet. Wellicht een specialistische wiki met informatie die minder voorhanden is.
Een wiki voor intern gebruik zie ik zeker zitten.
Is het niet de bedoeling van een wiki dat we met ons allen modereren?